KULTOURSPIRIT – Integracijom do projekta KulTourSpirit

KulTourSpirit, projekt revitalizacije istarske baštine nadahnut Inspirit doživljajima

Projekt KulTourSpirit, koji je nedavno predstavljen u Pazinu, zajednički je produkt gradova i općina iz središnje Istre koji ima za cilj integrirati i revitalizirati pojedina kulturna dobra na njihovim područjima. Projektne partnere povezao je Istra Inspirit, te je upravo taj zajednički nazivnik prepoznat kao kvalitetan i vrijedan financiranja iz fondova EU u visini od čak 5 milijuna kuna. Cilj projekta je integrirati i revitalizirati pojedine objekte u Pazinu, Svetvinčentu, Dvigradu i Buzetu kroz storytelling koji Istra Inspirit već provodi diljem Istre. Upravo je to način kako oživjeti autentične istarske priče i legende te ih putem doživljaja i emocija  predstaviti posjetiteljima tijekom cijele godine.

Projektom su osigurana sredstva za izradu dokumentacije kako bi se ulaganjem dio pazinskog Kaštela pretvorio u Kuću istarskih priča i legendi, za sanaciju zvonika kao i za izradu plana upravljanja starom gradskom jezgrom Pazina. U Buzetu će se pripremiti dokumentacija za uređenje Palače Moretti koja će se preurediti u Centar starih zanata, te Kuća Karolina u Karolininu kuću ljekovitog bilja. Općina Kanfanar će pripremiti dokumentaciju za uređenje Arheološkog parka Dvigrad, dok će se u Svetvinčentu pripremiti za uređenje okolice kaštela Grimani Morosini i cjelokupne stare jezgre. Jedan od očekivanih rezultata projekta je i Studija integriranog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini kao i Studija izvodljivosti s analizom troškova i koristi za koje će se pobrinuti Istarska županija.

Istra Inspirit će raditi na razvoju zajedničkog brenda kroz osmišljavanje i provedbu komunikacijske i marketinške strategije za sve lokalitete uključene u projekt. Realizacijom KulTourSpirita, ostvarit će se i jedan od ciljeva Istra Inspirita koji uključuje nastavak inovativne interpretacije kulturne baštine diljem poluotoka.