Predstavnici Istarske razvojne turističke agencije sudjelovali na Okruglom stolu “Turizam i kultura“ u Podgorici

U Podgorici, 4.04.2019. godine predstavnici Istarske razvojne turističke agencije sudjelovali su na panel raspravi koja je bila dio okruglog stola  „Turizam i kultura“ u okviru predsjedavanja Crne Gore Jadransko – jonskom inicijativom (EUSAIR) te predstavili projekt Istra Inspirit kao storytelling model u interpretaciji baštine kroz kulturne i turističke rute.

Sudjelovanje predstavnika IRTA d.o.o. inicirano je od strane Ministarstva turizma RH, kako bi predstavljali primjer dobre prakse iz Hrvatske. Panel je nosio naziv “Međuovisnost turizma i kulture u Jadransko-jonskoj regiji”, s naglaskom na teme poput kulturnog turizma, prednosti i nedostataka digitalnih tehnologija u turizmu, „re – kreiranja povijesti“ te socio – ekonomskog utjecaja kulturnog turizma na lokalnu zajednicu. Izlaganjem o projektu Istra Inspirit naglasila se važnost oživljavanja priča, mitova i legendi, kao i valorizacija kulturno – povijesne baštine istarskog poluotoka. Na panelu su sudjelovali i predstavnici iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Ministarstva trgovine i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, Arctur d.o.o. iz Slovenije, Kretske regije te Ministarstva kulture i sporta Republike Grčke. Ostale aktivnosti planirane tijekom predsjedavanja Crne Gore Jadransko – jonskom inicijativom jesu promicanje „plavog rasta“ kao što su održivi ribolov, akvakultura i integrirano upravljanje obalnim područjima, razmjena znanja i iskustva mladih, suradnja sveučilišta, znanost i istraživanje, povezivost ponajviše u području transporta i zaštita okoliša.

Sudjelovanje i prisustvo na ovakvim konferencijama otvara mogućnosti za nove suradnje za Istarsku razvojnu turističku agenciju, kao i za umrežavanje putem regionalnih europskih projekata te INTERREG programa. Takve suradnje pospješuju razvoj internacionalnih projekata, što u konačnici rezultira i boljom vidljivošću, što svakako doprinosi promociji turizma Istre kao destinacije.