Istra Inspirit oživljava rutu Putevima žive štrigarije kroz uprizorenje legendi središnje Istre

Istra Inspirit je u suradnji s Udrugom Val Kulture, u petak 24.05.2019. oživio rutu Putevima štrigarije u središnjoj Istri, održanu u sklopu integralnog prekograničnog kulturno-turističkog projekta „Živa coprnija – Živa štrigarija“, Interreg Slovenija Hrvatska 2014.-2020.

Interaktivna tura je započela u Pazinu, ispred Kaštela gdje su izvođači  Istra Inspirita, uprizorili legendu u nastanku Pazinske jame i divu Banu Dragonji. Posjetitelji su se također imali priliku upoznati s legendom o štrigama i Krsniku u Katunu Lindarskom, gdje su isprobali poznate pazinske cukerančiće uz čašu malvazije i druge istarske delicije koje je pripremila obitelj Šajina iz agroturizma Ograde. Nakon toga je slijedio odlazak prema Žminju gdje je uprizorena legenda o Orku i Morama. Put je posjetitelje vodio dalje do slapa Sopot gdje su saznali sve o vilama koje su sagradile Arenu i nestašnim Macmalićima dok se u Pićnu uprizorila legenda o sv. Niceforu i trnoplesarima. Višesatna interaktivna tura s elementima zabave i edukacije završila je u Gračišću, ispred crkve Majke Božje na Placu.

Kroz izvedbu Istra Inspirita, projekta koji se provodi unutar IRTA d.o.o., uprizorene su legende središnje Istre kroz interpretacijski pristup oživljavanja mjesta. Cilj ovog projekta je da se  posjetiteljima približe jedinstvene priče i legende Istre kroz maniru storytellinga, a što se prema reakcijama posjetiteljima uspjelo postići.