Stari samanj pod kaštelom

Istra Inspirit će u nedjelju, 16. lipnja 2019. godine s početkom u 20:00 sati oživjeti trg i ulice starogradske jezgre Vrsara te u sklopu osmog po redu Starog samnja pod kaštelom dočarati ugođaj života iz dobar vrsarske grofovije. Izvođači Istra Inspirita svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ uprizorit će način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini  kada je izdan prvi Vrsarski statut.

Svi će se posjetitelji moći okušati u interaktivnoj igri Istra Inspirita „Postani CITTADINO ILLUSTRE kaštela Vrsar“ u kojoj će morati dokazati da poštuju pravila vrsarskog Statuta te izvršiti određene zadatke kako bi mogli postati građanima kaštela. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vratiju, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, kontrolirala se kvaliteta vina, te su se na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali oni, koji bi prekršili određene dijelove Statuta.

Ljubitelji istarske tradicije i gastronomije uživat će u programu Starog samnja koji će na glavnom trgu i okolnim ulicama moći posjetiti dvadesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti i obrta koji će predstaviti svoje poljoprivredene proizvode i suvenire od drva, kamena, kože, lavande.

Manifestacija Stari samanj pod kaštelom posjetitelje će odvesti na putovanje kroz vrijeme te im pokazati kako se nekad živjelo u Vrsaru te kako je Statutom bio reguliran život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju Vrsara, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji predstavit će se kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspiritom i Udruge ugostitelja Vrsar.

Drugo ovogodišnje izdanje Starog samnja održat će se 07. i 08. rujna 2019.