21 000 metara kroz Istru: priče stare pruge kao nova interpretativna šetnja Istra Inspirita realizirana u sklopu projekta ICARUS

U petak, 7. svibnja 2021. u 12.00 sati, premijerno je održana interpretativna šetnja Istra Inspirita „21 000 metara kroz Istru: priče stare pruge“ realizirana u sklopu projekta ICARUS koji teži povezivanju održivih načina prijevoza te otkrivanje poluotoka Istre biciklom i vlakom.

Interpretativna šetnja 21 000 metara kroz Istru oživjela je povijest nekadašnje željezničke pruge koja je spajala Rovinj i Kanfanar. Izvedba je realizirana u Sošićima, a započela je putovanjem kroz vrijeme s vremenskom putnicom Maris koja je posjetitelje sa svojim vremenskom strojem – biciklom odvela u prošlost.

 

Doživljajna izvedba Istra Inspirita otkrila je zanimljivu i nesvakidašnju priču stare pruge te ih upoznala s bajkovitim i svestranim pričama koje zauzimaju važno mjesto u povijesti ovog dijela Istre. Razne dogodovštine iz vagona vlaka koji je povezivao Rovinj i Beč s kojim su putovali utjecajni ljudi tog doba približila je unuka cara Franje Josipa, Valerija koja je stigla direktno iz Beča na ovu izvedbu. Putem se mogao sresti i čuvar pruge, Slavko koji zna sve o željeznicama, vlakovima uz veliku nostalgiju koju ima za jednim posve drugim vremenima. Na kraju priče, publiku je dočekao biciklist Bepo koji najviše voli istraživati Istru biciklom i zaista je najsretniji kada se nalazi na dva kotača. Izvedba koja je iz prošlosti postepeno prešla u budućnost zaintrigirala je prisutne i naučila ih kako vrijeme brzo prolazi te se njemu jako teško možemo oduprijeti.

Interpretativnu šetnju režirao je Frano Novljan, ujedno u ulozi čuvara pruge Slavka, uz izvođače Sedinu Cerovac kao Maris, Ivonu Bulešić kao princezu Valeriju te Dejana Gotala kao biciklista Bepa.

Ovim putem zahvaljujemo Istarskoj razvojnoj agenciji – IDA, Turističkoj zajednici Općine Kanfanar, Općini Kanfanar i Gradu Rovinju na ostvarenoj suradnji kojom se potaknulo povezivanje bicikle i vlaka te uprizorila interpretativna šetnja koja je oživjela povijest nekadašnje željezničke pruge Rovinj-Kanfanar sa svrhom kreiranja novih kulturno turističkih proizvoda u Istri.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, izvedba je realizirana uz provođenje svih preporuka i epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora, izvođača i publike.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Više informacija o projektu Istra Inspirit: