Istra Inspirit otvorio sezonu novim inspirativnim doživljajem ‘Legendom o trnoplesarima’

Pićan se sinoć imao priliku vratiti u doba kasne antike s ciljem oživljavanja ‘Legende o trnoplesarima’, a to putovanje kroz vrijeme je zahvaljujući glumcima Istra Inspirita, glumcima-statistima iz Općine Pićan te predstavnicima Udruge Pićanaca ‘Trnoplesari’ uspješno realizirano. Posjetitelji su imali priliku prisustvovati čudesnom putovanju svetog Nicefora u Rim te saznati kako su Pićanci dobili nadimak ‘trnoplesari’.

Cijeli program koji je uključivao prezentaciju i degustaciju lokalnih gastronomskih specijaliteta kao što je pićonski rafijol te interaktivni dječji kutak započeo je u 19 sati, a središnji događaj izvedbe Istra Inspirita započeo je u 20.30 sati ispred glavnih gradskih vrata.

Glumci – statisti iz Pićna su pokazali da je ‘pićonsko’ narječje još uvijek prisutno među lokalnim stanovništvom, a taj su dio nematerijalne zavičajne baštine uspješno prenijeli na mnogobrojnu publiku.

Sveti Nicefor je kroz svoju izvedbu ispričao zbog čega je morao otputovati u Rim kako bi dokazao neistinost glasina iz Pićna, a na tom je putovanju u Rim izveo tri čuda: izvor s vodom, lebdenje na plaštu te je objesio svoj plašt na zraku sunca. Kada su se svi uvjerili da Nicefor nije kriv, rečenicom: ‘Da bite zavajka bosi po trnju plesali!’ prikazan je trenutak kada je Pićancima dodijeljen nadimak ‘trnoplesari’. Interaktivna kazališna tura se nastavila do trnovitog svjetlećeg tunela, kroz kojeg su morali proći svi posjetitelji. Oni koji nisu uspjeli proći kroz trnje bili su prema legendi krivci glasina, međutim sveti Nicefor im je sve oprostio i ostavio u znak oprosta svoju pozlaćenu ruku koju su pred publiku donijeli članovi Udruge Pićanaca ‘Trnoplesari’.

Izvođači Istra Inspirita koji su susjelovali u predstavi, pod redateljskim vodstvom Petre B. Blašković, su Denis Brižić kao sveti Nicefor, Ivona Bulešić u ulozi Niceforove nećakinje, Luka Barešić kao Papa i Akvilejski patrijarh, Sedina Cerovac, Nataša Dragun i Dejan Gotal kao putujuća glumačka skupina te Šandor Slacki i Jasna Petković kao Pedenezi.

Kroz cijeli proces razvijanja novog događaja, Istra Inspirit je kao projekt obogaćen s još jednom inspirativnom pričom koja je ispričana kroz tehnike storytellinga i oživljene povijesti. Pićanska nematerijalna kulturna baština oživljena je kroz zajedničke napore Općine Pićan, projekta Istra Inspirit te ostalih koji su podržali ovaj projekt, Upravni odjel za turizam Istarske županije, Udruga Pićanaca ‘Trnoplesari’, Turistička zajednica središnje Istre, Hrvatska turistička zajednica te Rockwool.

Photo credit: Mateo Gobo Photography