Istra Inspirit poveo posjetitelje Vodnjanskih štorija 4 na putovanje kroz vrijeme u bogatu povijest Vodnjana

Vodnjan, koji slovi kao grad priča, 10.08.2018. uz Istra Inspirit se vratio u vrijeme kada su nastale mnogobrojne priče koje se vežu uz ovaj živopisan gradić.

Na narodnom trgu u centru Vodnjana program je započeo glazbenom točkom na velikoj kazališnoj sceni na otvorenom, a posjetitelji su već tada imali prilike posjetiti četiri lokacije, na kojima su svoje tabore podigli Histri, Rimljani, Srednjovjekovni vitezovi i Mlečani. Svi prisutni su se skupili u povorci te prošetali među publikom kroz centar grada, a na čelu povorke bile su dvije ”nonice” Carmen i Claudia, koje su se tijekom cijele predstave bile zadužene da se na komičan način ispriča što više priča o gradu čistog zraka, maslina i vina.

Na sceni su se izmjenjivali likovi iz povijesti značajni za ovaj maleni ”bumbarski” gradić. Priča o maslini, koja je nastala kada je Atena zabila svoje koplje u golu klisuru, predstavlja i danas za Vodnjance, kao i nekad, proizvod uz koji se dobiva kvalitetno ulje, a zatim i hrana. Prikazao se i način trajnog pohranjivanja mrtvih u prapovijesti na Vodnjanštini, tako da su ih pokrili kamenjem i nazivali taj čin ”pod tumulom”. Od Histra koji su bili prvi narodi na području Istre te koji su vodili bitke s Rimljanima, vladavine Rimljana  i njihovih pravilnih katastarskih čestica, zbog kojih i danas postoji Trgovačka ulica / La via Merceria, sve do vladavine akvilejskog patrijarha i spora sa Svetvinčentom, koji je trajao cijelo stoljeće, na sceni se izmjenjivao velik broj likova što se pokazalo kao pun pogodak za prisutnu publiku.

Za režiju i tekst bila je zadužena Petra B. Blašković, koja je i glumila nonicu zajedno s Ivonom Bulešić. Više likova u jednoj predstavi glumili su Frano Novljan, Šandor Slacki, Denis Brižić, Sedina Cerovac, Jasna Petković, Zoja Poropat, Dejan Gotal, Luka Barešić, Dani Baiana i Davor Baiana, dok su za glazbeni dio programa bili zaduženi Andrej Pezić, Nataša Dragun i Slava Obranović. Četiri skupine naroda uprizorile su udruge, čije je djelovanje vezano za oživljavanje povijesti: Udruga ‘Aes Torkoi’ iz Trsta (Histri), Udruga ‘Spectacvla Antiqva’ (Rimljani), ‘Povijesna udruga kaštel Svetvinčenat’ (Srednjovjekovni vitezovi) i Udruga ‘I Cavalieri del Drago di Castelfranco Veneto’ (Mlečani).

Kroz Istra Inspirit doživljaje oživljen je velik broj lokaliteta u Istri, pa tako i stari grad Vodnjana. Uspješna izvedba, koja se svidjela lokalnom stanovništvu jednako kao i turistima, dokaz je da kroz Istra Inspirit i u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju Gradom Vodnjanom, moguće iznijeti autentičan cjelovečernji program inspiriran najzanimljivijim lokalnim pričama, mitovima i legendama.

*Izvor – monografija pod nazivom: Vodnjan – grad priča / Dignano – citta’ da raccontare.

Photo credit: Srećko Niketić