Rujan ispunjen doživljajima: Istra Inspirit otkrio nezaboravne priče uz oživljenu povijesti i baštinu poluotoka u sklopu Svjetskog dana turizma u Istri

Prošli tjedan protekao je u znaku Istra Inspirit izvedbi, koje su održane diljem Istre. Oduševio je brojne posjetitelje svojim predivnim doživljajima u sklopu Svjetskog dana turizma i 30. obljetnice osnutka Istarske županije. Središnji doživljaj dogodio se u srijedu, 27. rujna u Umagu, pod nazivom „Istra Inspirit: Doživljaji vremenske putnice Maris“, a završio jučer interpretativnom šetnjom u Mutvoranu.

Nakon izuzetno uspješne, jedanaeste sezone Istra Inspirita, s preko 80 izvedbi tijekom ljetne sezone, zakoračili smo u jesenska izdanja te za vas kreirali nove i zanimljive doživljaje putovanja kroz vrijeme.

 

Doživljaji vremenske putnice Maris

Ovaj nevjerojatni događaj oduševio je publiku pričama o povijesti i kulturi Istre, izvedenim na jedinstven način uz vodstvo vremenske putnice Maris, koja je u sklopu obilježavanja 30. godina Istarske županije, na poziv Upravnog odjela za turizam Istarske županije, publiku odvela na putovanje Istrom te ih upoznala s brojim likovima iz različitih doživljaja Istra Inspirita. Tako su prisutni imali prilike putovati u antičko doba i upoznati Rimljanina, u Vrsar gdje ih je dočekao zavodnik Giacomo Casanova, ali i gastalda koji je provodio red i mir prema vrsaranskom statutu iz 1609. godine. Zloglasni kapetan Henry Morgan pokušao je oteti blago, a sanjar Jules Verne približio je svoju priču o Pazinu.

Vikend je donio još nevjerojatnih doživljaja za ljubitelje povijesti, baštine i nekih neispričanih priča našeg poluotoka.

222 metra povijesti i priča motovunske željeznice

U subotu, 30. rujna, Istra Inspirit se pridružio manifestaciji Teran Wine & Walk i priredio poseban doživljaj pod nazivom “222 metra povijesti i priča motovunske željeznice”. Posjetitelji su imali priliku otkriti bogatu povijest motovunske željeznice gdje je nekada prometovala Parenzana, a kondukter Slavko, željezničar Teo i intrigantna mlada dama Clara posjetitelje su odveli u daleku prošlost i približili im zanimljivosti nekadašnje željeznice.

Avanture Pirata s Lima

Subota popodne bila je rezervirana za plovidbu Limskim zaljevom gdje su posjetitelji, u sklopu Svjetskog dana turizma u Istri mogli upoznati Pirate s Lima i njihove nezaboravne avanture. Ova jedinstvena izvedba omogućila je publici da bude dio piratskog svijeta, ploveći predivnim Limskim zaljevom i sazna sve o blagu kapetana Henryja Morgana i njegove družine.

Interpretativna šetnja Mutvoranom

Nedjelja, 01. listopada, donijela je zadnji ovosezonski doživljaj uz neotkrivene priče Mutvorana. Istra Inspirit izvođači odveli su publiku u prošlost i oživjeli priče i povijest ovog čarobnog istarskog mjesta.

Ovim putem zahvaljujemo Upravnom odjelu za turizam Istarske županije, Turističkoj zajednici Općine Motovun, Turističkoj zajednici Općine Kanfanar i Turističkoj zajednici Općine Marčana na ostvarenoj suradnji. Sve navedeno ne bi bilo moguće bez odličnog tima glumaca i izvođača, stoga zahvaljujemo Lindi Kliman, Valteru Roši i Matiji Ljubi na osmišljavanju i realizaciji doživljaja kao i Sedini Cerovac za kostimografsku i scenografsku podršku.

Protekli tjedan zaista je bio ispunjen nezaboravnim trenucima i doživljajima, a mi ćemo se i dalje truditi kreirati jedinstvene evente kulturno doživljajnog turizma i otkrivati vam neke zaboravljene priče, povijesti, mitove i legende predivne Istre.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.

Više informacija o projektu Istra Inspirit saznajte na: