Čarobna šetnja Istra Inspirita oživjela je uske uličice Bala i vratila posjetitelje u prošlost

Podijelite:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Sinoć, u utorak, 04. kolovoza u 20.30 sati, premijerno je održana prva od tri „Šetnje čarobnim Balama“, koja je, sudeći prema reakcijama, oduševila sve prisutne koji su se unatoč nestabilnoj vremenskoj prognozi uputili u Bale.

   

U sklopu interpretativne šetnje čarobnim Balama koja je započela na Trgu Tomaso Bembo, posjetitelji su mogli putovati kroz vrijeme s Istra Inspiritom te na zabavan i edukativan način doživjeti Bale iz 15. stoljeća, postati dio povijesti i upoznati glavne protagoniste tadašnjeg doba, kao što su Alvise Bembo i Veronica Soardo. Pritom ih je kroz uske uličice Bala vodio duhoviti gendarme koji se, između ostaloga, brinuo o tome da pravila Statuta koji je bio na snazi u 15. stoljeću budu ispoštovana te da na ulicama vlada red i mir. Sve o bogatoj tradiciji vinogradarstva i uljarstva te o pronađenim ostacima dinosaura i leptirima koji krase ovo područje, izvođači Istra Inspirita publici su približili kroz glumu, glazbu i puno smijeha. Interpretativnu šetnju Balama režirala je Petra B. Blašković, koja je također i glumila, a osim nje izvođači su bili Frano Novljan, Sedina Cerovac, Šandor Slacki i Ivona Bulešić. Interpretativnu šetnju dodatno su obogatili autentični povijesni kostimi iz mletačkog razdoblja.

   

Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici Općine Bale – Valle i Zajednici Talijana – Comunità degli Italiani Valle na ostvarenoj suradnji kojom se oživljavaju bogata povijesno-kulturna baština i tradicija ovoga kraja sa svrhom kreiranja novih kulturno turističkih proizvoda destinacije.

Osim interpretativnih šetnji koje će se dodatno održati 18. i 25. kolovoza 2020., u 20:00 sati, suradnja će se ostvariti i kroz izvedbu Istra Inspirit doživljaja „Rogovi ili volovi?/ Questioni di corna?“ u utorak, 11. kolovoza 2020. s početkom u 21:00 sati na Trgu Tomaso Bembo. Sve su izvedbe besplatnog karaktera, dok su rezervacije za interpretativne šetnje, zbog ograničenog broj posjetitelja, obavezne na info@bale-valle.hr.

   

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, izvedba je realizirana uz provođenje svih preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora, izvođača i publike.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Više informacija o projektu Istra Inspirit: