O nama

Istra Inspirit je višestruko nagrađivani projekt doživljajnog turizma koji obogaćuje kulturno turističku ponudu poluotoka oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske priče, mitove i legende. Upravni odjel za turizam Istarske županije od 2012. godine potiče razvoj projekta Istra Inspirit u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom, IRTA d.o.o. i Turističkom zajednicom Istarske županije.

Istra Inspirit kao primjer dobre prakse kreativnog i inovativnog oblika turizma naglasak stavlja na valorizaciju neiskorištenih postojećih resursa kulturne i povijesne baštine u destinaciji te pronalaženje inovativnih načina uključivanja različitih dionika u turizmu zbog stvaranja turističkih paketa i novih turističkih proizvoda. Kvaliteta, originalnost, inovativnost i održivost su karakteristike kojima se projekt odlikuje, te na kojima počiva njegov ‘know how’, a koje želi prenijeti interesnim skupinama te na njima graditi priču o destinaciji. Nadalje, cilj je i aktivno umrežavati svu zainteresiranu javnost na sinergijsko djelovanje u kreiranju turističke ponude destinacije – OPG-ova, studenata, lokalne zajednice, glumaca, umjetnika i glazbenika, obrtnika i lokalnih TZ-ova.

100. sjednica Izvršnog vijeća UNWTO –a u Rovinju u svibnju 2015. godine u sklopu koje je Istra Inspirit imao priliku predstaviti svoje doživljaje; nakon čega je Istra Inspirit uvršten u sto najboljih turističkih priča na svijetu u priznatom izdanju Svjetske turističke organizacije: ‘Tourism Stories’.

Istra Inspirit pozvan je na Scottish International Storytelling Festival u Edinburghu, gdje je predstavio Istru i Hrvatsku na istoimenom festivalu u listopadu 2017. godine. 

Istra Inspirit je prepoznat kao značajan proizvod kulturnog turizma, te je do sada nagrađen prestižnim nagradama za najkreativniji turistički program, a to su:

  • CBTour – nagrada za najbolji kreativni program hrvatskog poslovnog turizma, 2012.;
  • MRAK (Mreža za razvoj i kreativnost) – nagrada za najbolji kreativni i inovativni turistički proizvod, 2012.;
  • ‘Simply the best’ – nagrada koju dodjeljuje UHPA i časopis Way to Croatia za kreativni i inovativni pristup oblikovanju turističke ponude, 2012.;
  • ‘Zlatna koza 2012 / Capra d’oro 2012’ – za najbolji inovativni proizvod u Istarskoj županiji, 2012.;
  • ‘Golden Zoom Awards’ – najbolja marketinška kampanja turističke destinacije dodijeljena u sklopu Travel Zoom konferencije na Bledu u Sloveniji, 2013.;
  • ‘XVIII edición Concurso al mejor producto de turismo’,  FITUR, Madrid – nominacija za najbolji međunarodni turistički proizvod, 2013.;
  • ‘Creative Tourism Award’ –  nagrada za najkreativniji doživljaj u 2014. koju je Istra Inspiritu  dodijelila međunarodna organizacija Creative Tourism Network iz Barcelone, 2015;
  • ‘European Cultural Tourism Network’ – treće mjesto u kategoriji Doprinos kulturnim i kreativnim industrijama, prijava pod nazivom Oživljavanje kulturne i povijesne baštine Istre kroz kulturni turizam;
  • Conventa Best Event Award 2019 – finalisti međunarodnog natjecanja u kategoriji B2C održanog u Ljubljani, Slovenija, 2019.

Prezentaciju o Istra Inspiritu možete preuzeti ovdje:

ISTRA INSPIRIT PRESENTATION

Izvođači

Kreiranje kulturno doživljajnog turističkog proizvoda u svrhu postizanja inovativnosti glavni je pokretač projekta Istra Inspirit.

Kako bi maksimalno prenijeli vrijednosti Istre kao destinacije kulturnog turizma te resurse kulturno povijesne i tradicijske baštine zbog valorizacije i promidžbe iste, bilo je potrebno od samog početka projekta osigurati vrhunske i kvalitetne umjetničke izvođače s višestrukim vještinama, talentima i sposobnostima kao što su gluma, glazba, ples, žongliranje, hodanje na štulama, gutanje vatre, ples na svili kako bi publika mogla doživjeti potpuni interaktivni doživljaj u maniri living history koncepta.

Izazov novog kulturno turističkog proizvoda, čija je specifičnosti bila ta da se odvija na autentičnim lokacijama diljem Istre, bio je također uključiti samu publiku u predstavu što od izvođača i svih uključenih zahtijeva dodatnu sposobnost improvizacije i prilagođavanje svakom doživljaju na drugačiji način.

Preko 1000 izvedbi u sedam godina otkad projekt postoji u kojima je sudjelovalo nekoliko desetaka tisuća gledatelja govori o tome kako je projekt uspio u tome, a priče, mitovi i legende prenijete su na profesionalan način u obliku kreativne interpretacije kulturne baštine.

Povjerenje za kreiranje doživljaja pod brendom Istra Inspirita, u razdoblju od 2012. do 2019. godine, dano je pulskoj akademskoj glumici i redateljici, Petri B. Blašković, koja je režirala nekoliko desetaka Istra Inspirit doživljaja te glumila u istima. Nakon toga, redateljsku palicu preuzeo je akademski glumac i redatelj Frano Novljan.

Osim redateljskog tima, umjetničko izvođačku ekipu u ovih dvanaest godina činili su iznimni pojedinci od kojih izdvajamo glumce, glazbenike te ostale izvođače: Denis Brižić, Nikolina Baškarad, Antonio Jakupčević, Dominik Karakašić, Nenad Pavlović, Elena Orlić, Vanja Jovanović, Ivan Pokupić, Šandor Slacki, Sedina Cerovac, Miroslav Cerovac, Kristijan Dellabernardina, Andrej Pezić,  Nataša Dragun, Samanta Stell, Sebastian Stell, Anka Kovač Augustiny, Sandro Peročević, Bika Blasko, Ognjen Jovanović, Zoja Poropat, Jasna Todorović, Petar Dugandžić, Daniel Novoselac, Dejan Gotal, Ivona Bulešić, Martina Božić, Samantha Kelemen, Linda Kliman, Mia Mandinić, Samuel Augustiny i mnogi drugi.

Udruge i udruženja koji su uključeni u projekt i čiji je doprinos vrijednostima projekta neprocijenjiv jesu: Udruga Društvo ljubitelja Giostre, Kuća o batani, Labin Art Express, Pretoria, MVS Nešpula, Udruga Kaštel.