Želite svojim učenicima približiti istarsku povijest na njima zanimljiv način? Zavičajna nastava vam je bitan segment obrazovanja? Pridružite nam se na putovanju kroz vrijeme gdje djeca uče o svom zavičaju te običajima i tradiciji neistražene Istre kroz Istra InspiriTIĆ program.

U sklopu InspiriTIĆ programa nudimo mogućnost organiziranja pojedinih Istra Inspirit izvedbi prilagođenih djeci vrtićke i školske dobi. Osnovna ideja ovih ponuda jest osnaživanje i poticanje zavičajne nastave, kako bi djeca od malih nogu učila o regiji u kojoj žive i specifičnosti kulture na vrlo konkretnim i zabavnim primjerima – mitovima, legendama i povijesnim pričama. Zabavne predstave uključuju i interaktivne radionice u kojima djeca sudjeluju u svakom koraku realizacije te komuniciraju međusobno i s animatorima, razvijajući pritom društvene i komunikacijske vještine. Cilj je zainteresirati djecu za istarsku kulturu i baštinu te pobuditi u njima maštu i želju da i sami nastave otkrivati čari Istre.

Trenutno u ponudi imamo dva programa za koje smatramo da se mogu uključiti u nastavu osnovnih škola, a to su  Mitska bića Istre i Priče starog Malina.

Programe nudimo u dva oblika, od kojih je prvi izvedba na autentičnoj lokaciji, Puli ili Medulinu, što uključuje posjet Kaštelu u Puli te obnovljenoj vjetrenjači u Medulinu. Druga opcija je održavanje čitavog programa u školama i vrtićima, prilikom čega se u potpunosti prilagođavamo ustanovi i njenim mogućnostima.

Mitska bića Istre. Program za djecu koji se izvorno održava unutar zidina mletačke utvrde u Puli sadrži priče o avanturama Velog Jože, legendu o tome kako su vile sagradile Arenu, na koji način su štrige i štriguni pripremali čarobne napitke i mnoštvo drugih zanimljivosti. Kroz interaktivne sadržaje te igraonice s bićima iz istarskih mitova i legendi djeca postaju motivirana da putem natjecateljskog kviza pokažu usvojeno znanje o povijesti i kulturi njihovog zavičaja.

Priče starog Malina. Poseban doživljaj za dječji uzrast koji putem lutkarske predstave prikazuje zgode i nezgode braće Pošić koja su 1876. godine stigla u Medulin te odlučila sagraditi ´Malin na vitar’. Kroz zabavne scene s lutkama djeci se želi približiti tradicija i osjećaj zajedništva, ljubavlju i zalaganja. Nakon predstave moguće je posjetiti obnovljenu vjetrenjaču u kojoj se može naučiti način mljevenja žitarica te koji se sve pribor i posuđe koristilo tijekom rada u mlinu.


Kontaktirajte nas