Kreiranje kulturno doživljajnog turističkog proizvoda u svrhu postizanja inovativnosti glavni je pokretač projekta Istra Inspirit. Kako bi maksimalno prenijeli vrijednosti Istre kao destinacije kulturnog turizma te resurse kulturno-povijesne i tradicijske baštine zbog valorizacije i promidžbe iste, bilo je potrebno od samog početka projekta osigurati vrhunske i kvalitetne umjetničke izvođače s višestrukim vještinama, talentima i sposobnostima kao što su gluma, glazba, ples, žongliranje, hodanje na štulama, gutanje vatre, ples na svili, kako bi publika mogla doživjeti potpuni interaktivni doživljaj u maniri living history koncepta.

Izazov novog kulturno turističkog proizvoda, čija je specifičnosti bila ta da se odvija na autentičnim lokacijama diljem Istre, bio je također uključiti samu publiku u predstavu što od izvođača i svih uključenih zahtijeva dodatnu sposobnost improvizacije i prilagođavanje svakom doživljaju na drugačiji način. Preko 600 izvedbi u sedam godina otkad projekt postoji u kojima je sudjelovalo nekoliko desetaka tisuća gledatelja govori o tome kako je projekt uspio u tome, a priče, mitovi i legende prenijete su na profesionalan način u obliku kreativne interpretacije kulturne baštine.

Povjerenje za kreiranje većine doživljaja pod brendom Istra Inspirita dano je priznatoj pulskoj akademskoj glumici i redateljici, Petri B. Blašković, koja je režirala nekoliko desetaka Istra Inspirit doživljaja te glumila u istima. Osim Petre,  umjetničko izvođačku ekipu činili su u ovih šest godina projekta iznimni pojedinci od kojih izdvajamo glumce, glazbenike te ostale izvođače: Frano Novljan, Denis Brižić, Nikolina Baškarad, Antonio Jakupčević, Dominik Karakašić, Nenad Pavlović, Elena Orlić, Vanja Jovanović, Ivan Pokupić, Šandor Slacki, Sedina Cerovac, Miroslav Cerovac, Kristijan Dellabernardina, Andrej Pezić,  Nataša Dragun, Samanta Stell, Sebastian Stell, Anka Kovač Augustiny, Sandro Peročević, Bika Blasko, Ognjen Jovanović, Zoja Poropat, Jasna Petković, Petar Dugandžić, Daniel Novoselac, Dejan Gotal, Ivona Bulešić, Martina Božić, Samantha Kelemen, Linda Kliman, Mia Mandinić, Samuel Augustiny i mnogi drugi.

Udruge i udruženja koji su uključeni u projekt i čiji je doprinos vrijednostima projekta neprocijenjiv jesu: Udruga Društvo ljubitelja Giostre, Kuća o batani, Labin Art Express, Pretoria, MVS Nešpula, Udruga Kaštel.